Deze belachelijke Rolls-Royce kost meer dan vier ton

Is de duurste SUV ook de beste? Verschillende journalisten verwoorden het goed: de nieuwe Rolls-Royce SUV is een imposante auto met een nooit eerder vertoond comfort level. Zoals bij elke wagen uit Westhampnett, Groot-Brittannië. Maar mooi is deze allesbehalve.

Slagschip

Het laatste paradepaardje van de Engelsen heet Cullinan, wat letterlijk vertaald diamant betekent. De nieuwste diamant heeft een aantal uitzonderlijke specificaties. Om te beginnen de omvang van het apparaat. De 5,34 meter lange, 2,16 meter brede en 1,84 meter hoge Cullinan kan bestempeld worden als een waar slagschip. Ter vergelijking, de kleinste auto ter wereld is 1,5 meter lang. Deze past daar met gemak drie keer in. Drie keer!

Rijtjeshuis of nieuwe auto?

Naast het formaat is de prijs van deze auto ook enorm. Voor de vanaf-prijs van €415.225 kun je een aardig huis kopen in de Randstad. Let op dit is de vanaf prijs, een aantal opties later zit je zo over de 5 ton heen. Daarmee moeten we de Engelsen feliciteren. Het is namelijk de duurste SUV van Nederland. Momenteel kan geen andere auto op de markt de vanaf prijs overtreffen.

Vliegend tapijt

De luxestraatslee heeft onder zijn meterslange motorkap een 6,75-liter V12 met twee turbo’s liggen. Het kolossale blok levert 571 pk en sprint van 0-100 in 5,2 seconden. Aardig snel voor een reus van bijna 2700 kilo. Naast dat de motor snel is levert ze ook de nodige koppel, 850 Nm. Traag is dit vliegend tapijt zeker niet. Menig Golf GTI wordt verpletterd tijdens een stoplichtrace.

Het lelijke eendje

Na alle gebruikelijke info gemeld te hebben is nu het uiterlijk aan de beurt. De vorige Rolls Royces waren al groot (Ghost, Wraith etc.) maar de Cullinan is een tank. De motorkap is net zo groot als een volwassen persoon, op de grille kan je nog net niet barbecueën en het formaat van de velgen is te vergelijken met die van een vrachtwagen. Liefhebbers vinden de wagen dan ook een gedrocht. Des Rolls-Royce om zoiets te maken is te horen in de wandelgangen. Naast het formaat is de sierhut erg hoekig. De hoekige vormen geeft de wagen een verouderde look. Iets wat de maker zeker niet voor ogen had.

Afzichtelijk, maar praktisch

Hoewel over het uiterlijk van de Rolls te twisten valt, is de auto zeker praktisch. Doordat de SUV hoger op zijn wielen staat is hij voor ieder terrein geschikt. Op de snelweg is de wagen zo stil als een bibliotheek, op het terrein staat die zijn mannetje. Zelfs kleine plasjes zijn geen probleem. Mede door de vierwielaandrijving, meesturende achterwielen en de off-road functie voelt dit monster aan als een ware terreinwagen. Wanneer je door de optielijst zoeft, kan men zelfs vissen vanuit de achterbak. De ideale wagen voor een autovakantie. Niet dat mensen die deze wagen kunnen betalen op autovakantie gaan, maar toch.

Wat zou jij doen?

Kortom voor wie ergens een ton of 5 heeft liggen, de Cullinan mooi vindt en een grote garage heeft is dit de ideale auto. Snel, luxe, ruim en praktisch. Toch moeten we terugkomen op dat laatste puntje. Praktisch is de wagen niet echt als je op zoek bent naar een parkeerplek in de stad. Menig parkeergarage is ook een ramp.
Specificaties

Nieuwste Berichten

Home

Contact

Copyright 2023 © All rights Reserved. Design by Martijn Smittenaar